Există remedii naturiste care ajută în mod eficient la calmarea durerii și inflamației cauzate de hemoroizi. Este recomandabil însă să consultați un medic înainte de a începe orice terapie pentru hemoroizi pe bază de plante.

Acțiunea pe bază de plante

Mult timp, tratamentul hemoroizilor a constat în ierburi ce acționează asupra țesuturilor și vaselor de sânge pentru a îi micșora. Unele plante  au acțiuni anti-inflamatorii, care afectează răspunsul organismului la leziunile țesuturilor, și reduc umflarea pe plan intern și extern. Alte plante au efecte astringente, ce pot ajuta la reducerea sângerării și la “strângerea” țesuturilor deteriorate.

Castanul sălbatic

Castan sălbatic, sau Aesculus hippocastanum, este un arbore foios, cu flori albe, roz cu pete și semințe mari. Vindecătorii tradiționali foloseau semințele pentru relaxarea vaselor de sânge atât în cazul hemoroizilor, cât și în cel al varicelor. Ingredientele active includ saponine si taninuri, iar semintele au proprietati anti-inflamatorii si astringente. În cartea “Farmacie pe bază de plante,” Dr. Linda B. și expertul în plante medicinale Steven Foster recomanda să se bea ceai și tinctura de castan, și să se aplice comprese îmbibate în ceai de castan pe țesuturile umflate. Pentru un ceai se fierbe o lingurita de seminte uscate la o cana de apa timp de 15 minute. Castanul nu trebuie combinat cu medicamente anticoagulante.

Hamamelis

Planta Hamamelis este nativă din America de Nord, și este un remediu traditional pentru hemoroizi și alte afecțiuni venoase. Frunzele si scoarta sunt bogate în taninuri, care au activități de astringente si anti-hemoroidale. David Hoffmann, în cartea sa din 2003, “Ierburi medicale: știința și practica medicinei pe bază de plante,” sugerează aplicarea externă a unui amestec de 80 ml de hamamelis distilat și 10 ml de tinctură de castan, după mișcările intestinului.

Stejarul

Stejar este un arbore foios înalt, cu acțiuni astringente, antiseptice si anti-inflamatorii. Se poate folosi coaja pentru tratarea hemoroizilor si diareei. Componentele active includ ellagitannins, catechine si proantocianidine. Planta se poate utiliza intern sau extern. Se recomandă folosirea unui decoct de coaja ca o clismă pentru hemoroizi. Se prepară un decoct prin fierbere unei lingurițe de scoarță într-o ceașcă de apă timp de 15 minute. Puteți aplica, de asemenea, comprese înmuiate în decoct răcit. Nu utilizați această plantă dacă suferiți de constipație.

Comments are closed.