Hemoroizii sunt o afectiune care consta in inflamarea dureroasa a venelor din zona rectala, si pot fi un subiect destul de rusinos de discutie, chiar si cu un medic specialist. Totusi trebuie sa aveti in vedere ca aceasta afectiune cunoscuta sub numele de hemoroizi este una foarte comuna.

Care sunt simptomele pentru hemoroizi si cand apar?

Desi foarte multe persoane sufera de hemoroizi, nu toate persoanele afectate au simptomele obisnuite acestei afectiuni. Cel mai general simptom care poate aparea atunci cand suferiti de hemoroizi este aparitia sangelui in urma eliminarii unui scaun. In cazurile mai severe un alt simptom este durerea excesiva cauzata de hemoroizi interni care au suferit un prolaps, acest caz de hemoroizi fiind unul mult mai serios.

Cele mai expuse persoane la riscul aparitiei de hemoroizi sunt persoanele cu varste cuprinse intre 45 si 65 de ani si femeile insarcinate in cazul carora fetusul exercita o presiune suplimentara asupra zonei rectale. Acei hemoroizi din interiorul canalului anal, denumiti hemoroizi interni sunt adesea nelocalizati, dar pot da uneori unele sangerari nedureroase. Orice sangerare anala poate fi un semn al unei afectiuni serioase, asa ca daca experimentati vreodata un asemenea simptom, fie el cauzat de hemoroizi sau alta afectiune, nu ezitati sa consultati un specialist.

simptome_hemoroizi

simptome_hemoroizi

Acei hemoroizi situati in afara canalului anal, denumiti si hemoroizi externi pot fi observati si cu ochiul liber si pot fi simtiti prin palpare, fiind constituiti din cateva umflaturi mici apropiate de anus. Acesti hemoroizi externi cauzeaza pacientilor mai mari batai de cap decat acei hemoroizi interni, deoarece acesti se afla la exterior, nu mai sunt protejati de propriul corp si sunt supusi la stresul zilnic existent. Acesti hemoroizi dau senzatia de mancarime constanta o data ce devin inflamati, devenind o sursa de durere in acelasi timp. Hemoroizii interni sunt de obicei nedurerosi, dar pot provoca sangerari.

Nu decideti singur ca aveti hemoroizi

Totusi, daca veti experimenta vreodata sangerari anale sau dureri acute in zona rectala, sa nu concluzionati singur ca aveti hemoroizi, deoarece in spatele unor astfel de sangerari se pot ascunde multiple probleme mult mai grave cum ar fi fisurile anale, tumorile rectale si multe altele. Acesti hemoroizi, fie ei hemoroizi interni sau hemoroizi externi trebuie sa fie diagnosticati de catre un proctolog in urma unor investigatii amanuntite cum ar fi o colonoscopie, o anoscopie, o sigmoidoscopie sau pur si simplu printr-o examinare de rutina de specialitate.

9 Responses to “Hemoroizi – diagnoza si simptome”